Wednesday, July 8, 2009

LAKSA JOHOR

KOLEKSI HARI INI IALAH BERKENAAN DENGAN RESEPI

Laksa Johor di atas adalah resepi dari turun temurun ..my granny's ..



semua org kata penyediaan untuk laksa johor adalah rumit dan leceh. MMg betul kerana ianya banyak mengunakan bahan2. Bahan2nya pula banyak kelapa...kerisik,santan utk kuahnyala..so semuanya memerlukan pemerhatian yg amat serius takut2 cepat basi.


Laksa johor kak wani ni tak gunakan rempah kari, tapi gunakan rempah2 yg di sanggar dan dikisar iaitu ketumbar,jintan halus dan lada putih. Manakala ikan pula lebih gemar gunakan ikan tenggiri jika ikan tu agak mahal tukarkan pada ikan selayang. sebab dua2 ikan ni rasanya agak lemak2 manis sesuai utk kuah laksa. Untuk mendapatkan warna yg agak cantik..cili dengan kerisik memainkan peranan.


Untuk cantikkan semasa menghidang...simpulkan spaggeti dan susun rencah2 yg lain ikut kretiviti2 masing2.


ok..yum..yumm

1 comment: